Tryffelihän se siellä. Musta sellainen, ja säilötty. Ei, emme ole voittaneet lotossa, eikä vessapaperia ole korvattu setelinipulla. M (=mies) sensijaan teki a-luokan ruskaretken Piemonteen.
(Terminologiaselvennys: a-luokan matka on reissu jolle ei huolita vaimokkeita tai muuta perhettä mukaan, allekirjoittanut siis könötti kotosuomessa ihmettelemässä loskasadetta).
Ruskajulkisivu Italiassa
Alban vuosittaisten tryffelimessujen mainos- tunnistatko nuuhkijat?
Mielestäni kotioloissa paras ja herkullisin tapa hyödyntää säilötty musta tryffeli on pastaruoka. Kas tässä itsekehitelty ja hyväksi todettu ohje:
1. Osta laadukasta Italialaista pastaa. "Pasta di semola di crano duro"- merkintä pakkauksessa kertoo laadukkaan jauholaadun käytöstä, ja kannattaa myös metstästää pastalaatua joka on tuotettu pronssisuuttimia käyttäen ("Trafiliata al bronzo"). Kun pasta on tuotettu pronssisuuttimien läpi sen pinta on huomattavasti karkeampaa kuin teflonsuuttimia käytettäessä, ja kastike tarttuu hanakammin kiinni. Nämä kriteerit täyttäviä pastoja löytää helpohkosti isoimmista marketeista, eikä pastan laadusta kannata tinkiä tryffelin kaveria metsästäessä.
2. Laita pasta kiehumaan ja keitä pakkauksen ohjeen mukainen aika. Jätä keittäessä mielummin hieman purutuntumaa kuin kiroile ylikypsää lörppöisenpehmeää pastaa.
3. Kun pasta on kiehunut valmiiksi, kaada ensin pieni määrä keitinnestettä sivuun ja siivilöi sen jälkeen pasta. Kaada pasta takaisin kattilaan ja pidä se kuumana. Kaada pastaan loraus hyvälaatuista oliiviöljyä ja sekoita sekaan pienissä erissä kohtuullisen kokoinen nokare voita. Sekoita sekaan etukäteen myös pilkkomasi parmesan-juustosiivut, edullinen aito parmesan löytyy Pirkan valikoimasta. Maun mukaan voi lisätä myös aivan aavistuksen tuoretta valkosipulia, mutta varo peittämästä tryffelin makua. Tässä kohtaa voit "huijata" hieman, ja lisätä joukkoon lurauksen myös tryffeliöljyä
Tämä tryffeliöljypullo on Italiantuliaisia ja valkotryffelistä, mutta mustasta tryffelistä valmistettua öljyä saa kohtuullisen inhimilliseen hintaan ainakin keskustan Stockmannin öljyhyllystä, pieni vihreä pullo.
Aivan lopuksi, pilko terävällä veitsellä ohuenohuita lastuja tryffelistä. Mielestäni sopiva määrä säilöttyä tryffeliä on neljä-viisi lastua per ruokalija-annos, mutta kukin toki annostelee tätä herkkua makunsa ja maksukykynsä mukaan. Ripottele lastut pasta-annoksen päälle ja sekoita kevyesti, nauti heti!
Saatte kuvan itsevalmistetusta tryffelipastasta viikonloppuna jahka sitä kokataan, mutta sillä aikaa voitte ihailla M:n Italiassa popsimaa tryffelipastaa jossa pääosaa esitti valkoinen tryffeli. Keskellä annosta on viiriäisenmuna- niitä saa myös kotosuomessa hyvin varustetuista ruokakaupoista.
Tryffelipastaa Italian malliin.
Tämän herkullisen tryffelipostauksen jälkeen onkin mainio aika sulattaa pakastimesta valmiseineskeitto ja palata takaisin maan pinnalle. Tänään on ohjelmassa myös viikottainen rutiini, viikonloppusiivous. Olen keksinyt että torstaina suursiivouksen tekeminen on maanmainio idea, koti on ihanan siisti viikonlopun alkaessa ja perjantai-illan nuutumuksessa ei tarvitse aloittaa viikonloppua siivoamalla, vaan voi sytyttää takkaan tulen ja juoda lasin hyvää punaviinä. Ihanaa viikonloppua!
Ja jos haluaa hifistellä pastalla, niin kannattaa etsiä pastaa, joka on kuivatettu hitaasti matalassa lämpötilassa (bassa temperature). Sellaisen pasta löytäminen on tosin suhteellisen vaikea operaatio...
VastaaPoistaKiitos hyvästä vinkistä, tällaisesta en ole kuullutkaan!
VastaaPoista