keskiviikko 2. syyskuuta 2009

Arkiruokaa

En usko olevani ainoa nopean arkiruoan ystävä. Ruokakunnassani ei ole nälkäisiä tenavia, mutta työpäivän jälkeen yllättävä ärhäkkä nälkä saa usein varttuneemmankin taapertajan kiukkuiseksi. Päivän aherruksen jälkeen harvalla on inspiraatiota saati aikaa loihtia kolmen tunnin illallista. Kuitenkin, suurin osa "helppoa arkiruokaa" mainostavista ohjevihkosista tai resepteistä on melko mielikuvituksettomia, ja samoja ainesosia pyöritellään ohjeessa jos toisessa.


Omana periaatteenani on ollut, että vaikka arki kuinka verottaa tarpojaansa kiireellä ja hopulla, arkiruoan taso ei saa laskea luvattoman alas. Yritän kokkailussa välttää räikeimpiä eineksiä, mutta kuitenkin pitää ruoanlaittoajan kohtuuden mitoissa laatua ja makua unohtamatta. Ohjeissa ei ole tarkkoja määriä, vaan pääasiana on rouhea ja sujuva ote ruoanlaittoon ja hyvä maku, soveltaminen on sallittua ja jopa suotavaa. Tässä muutama kivaksi koettu helppo arkiruoka, ohjeesta syö empiirisen tutkimukseni mukaan hyvin kahden aikuisen talous.


Simppeli kanapasta
1pkt maustamattomia kanan rintafileitä
1 punasipuli
kuivattua valkosipulilastua
siivutettuja oliiveja
Apetina-fetaa puolikas paketti (sitä sorttia joka on pakattu foliopinnoitteiseen pahvikuutioon)
muutama nyrkillinen luumutomaatteja
hyvälaatuista oliiviöljyä
mausteita
tuoretta basilikaa


Laita mieluisesi pasta kiehumaan, täysjyväpasta on terveellisempi vaihtoehto. Pilko kanan rintafileet suupalan kokoisiksi. Voit arvioida kanan määrän ruokailijoiden nälkäisyysasteen mukaan. Paista kanat kypsäksi oliiviöljyssä.
Lisää mukaan isohkoiksi paloiksi pilkottu sipuli ja oman maun mukaan kuivattuja valkosipulilastuja, usein sopiva määrä on ruokalusikallisen verran, pyörittele pannulla hetken jotta punasipuli pehemenee. (Kuivattu valkosipulilastu tai rouhe on kiireessä erittäin kätevä tuote, antaa helposti ihanan valkosipulin maun ruokiin ilman kuorimista ja murskaamista, saatavilla isoissa maustetöniköissä mm. isoimmista Tarjoustaloista muutaman euron hintaan)
Laita mukaan puoliksi pilkotut luumutomaatit, ja pienehköksi pilkottu feta sekä oliivit. Sekoittele ja anna viihtyä pienen hetken pannulla, kunnes kaikki ainekset kuumenevat ja feta pehmenee- tomaattien ei ole tarkoitus pehmetä liikaa!
Kaada paistinpannun sisältö isoon kattilaan jossa pohjalla keitetty pasta, lourauta perään reiluhkö määrä hyvälaatuista oliiviöljyä, muutama kierros vastajauhettua pippuria, ja sormisuolaa- jos ikkunanlaudalta sattuu löytymään tuoretta basilikaa, myös muutama lehti sitä sopii mainiosti. Sekoita koko komeus, ja tarjoa heti.


Nälkäisen munakas kahdelle
5 kananmunaa (riippuen hieman kananmunien koosta ja nälän asteesta)
n. desin verran maitoa
n 100g kevytmetwurstia/kevyt kalkkunametwurstia/muuta salamityyppistä valmistetta
tomaatteja
pippuria
suolaa
maun mukaan valkosipuli


Ohje kaikessa yksinkertaisuudessaan: sekoita kaikki ainekset tomaattia lukuunottamatta, kaada kuumahkolle pannulle ja anna hyytyä rauhassa. Vaikket muutoin harrastaisikaan luomutuotteita, anna luomukananmunille mahdollisuus ja kokeile niitä! Maku on selvästi parempi, ja väri keltuaisessa kirkkaammankeltainen. Jos et usko minua, tee itse vertailu: keitä samassa kattilassa tavallinen kananmuna ja luomukananmuna, voin lähes taata että sokkomakutestissä kuka tahansa kykenee erottamaan ne toisisaan. Kun munakas on pikkuhiljaa hyytymässä, lisää siivutetut tomaatit munakkaan päälle ja anna hyytyä loppuun. Tarjoa vihreän salaatin kera.


Mereneläväsalaatti oikotietä
Muutamaa erilaista salaattilajiketta
pieni punasipuli
puolikas kurkku
muutama tomaatti
1 pieni pss pakastekatkarapuja
1 pkt (n. 150g) kylmäsavu- tai graavilohta, valmiiksi siivutettua
mustia kalamata-oliiveja
1-2avokadoa
loraus oliiviöljyä, tummaa balsamicoa, sormisuolaa ja pippuria


Pilko salaattiainekset mielesi mukaan sopivankokoisiksi. Muista että normaali jäävuorisalaatti on parasta repiä käsin veitsellä pilkkomisen sijasta, jos haluaa välttää ikävän leikkauspinnan tummumisen. Pikasulata katkaravut pitämällä niitä hetki juoksevan kylmän veden alla siivilässä. Pilko kalasiivuja aavistuksen pienemmiksi. Huomio että vakuumipakattu graavikala vaatii kylmät oltavat, ja pidä kylmäketjua yllä kuljemattalla kylmää vaativat ruoka-ainekset kylmälaukussa. Sekoita ainekset yhteen. Juuri ennen tarjoilua kuori avokadot ja poista niistä kivet, asettele salaatin päälle sopivankokoisiksi pilkottuna. Avokado tummuu todella nopeasti käsittelyn jälkeen, joten tämä salaatti on varsinaista pikaruokaa eikä kestä kauniina pitkää säilytystä- nauti siis heti! Lorauta lautasella annoksen päälle aavistus oliiviöljyä ja balsamicoa, oman maun mukaan myös pippuria ja hitunen suolaa.


Näiden ohjeiden jekku on suurimmalta osin yksinkertaisissa perusraaka-aineissa, ja siinä ettei suurin osa aineksista tarvitse minkäänlaista ennakkovalmistelua. Ohjeita soveltamalla moneen salaattiin tai pastaan saa potkua lisäämällä joukkoon pilkottuja hyvälaatuisia kokolihaleikkeleitä, graavattua kalaa tai kuutioituja kevytjuustoja- proteiinin lähde helpolla, nopealla ja melko kaloritehokkaalla tavalla!


Onko teillä helppoja arkiruokaohjeita?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti